Voedselbos Glimmen

 

Het ontwerp

Impresse Voedselbos Glimmen door Marlies en Madeleine Duran

R
Voeding

Eten van duurzaam en lokaal verbouwde vruchten, noten en meerjarige groenten.

R
Natuur

Genieten van de rust en een grote variëteit aan natuur aan de Drentsche Aa.

R
Inspiratie

Verspreiden van ideeën over het voedselbos als leermeester en inspiratiebron.

Voedselbos te Glimmen

Voedsel, natuur en inspiratie aan de Drentse Aa

Voedselbos te Glimmen inspireert mensen en organisaties tot een eenvoudiger leven dichter bij de natuur. Met elkaar creeren wij een prachtige plek en werken aan de drie thema’s: voedsel, natuur en inspiratie. Met als resultaat: een overbloedige opbrengst voor iedereen.

Het voedselbos is in ontwikkeling en wordt in fases tussen nu en 2027 gerealiseerd. Het is een initiatief van Marlies en Madeleine Duran.-

Nog dit jaar willen we van start met fase 1 van de bouw van een educatief centrum in Glimmen. De vergunning is op zak, en nu verder. We staan te popelen om te beginnen, maar eerst moet de financiering van € 72.000 rond zijn. Met de bomenactie heeft het voedselbos zelf een startkapitaal vergaard. Wij zoeken nog donaties voor het ontbrekende bedrag van 9.000 euro (stand sept ’21). Door de unieke, 100% circulaire bouwmethode DNA kunnen we met vrijwilligers onder leiding van een professional zelf bouwen.

|
Een plan van betekenis, en meerdere voedselbossen in de regio helpen ontstaan.

Voedselbos te Glimmen inspireert

Word Vriend van het Voedselbos

Samen op weg naar

meer natuur, meer biodiversiteit en minder Co2

De aanleg van het eerste voedselbos in Nederland begon in 2010 maar inmiddels schieten de voedselbossen als paddenstoelen uit de grond. Zo ook in Glimmen. Daar zijn de gezusters Duran samen met Wout Veldstra begonnen met de aanleg van een voedselbos met de volgende uitgangspunten.
 

  • Inspiratie; naast duurzame voedselproductie is het Voedselbos te Glimmen een plek van inspiratie en verbinding voor iedereen die openstaat voor de natuur als leermeester..
  • Activiteiten; kleinschalige activiteiten voor ons zoals rondleidingen, proeverijen en plant-pluk-geniet dagen.
  • Verbinding; met het project willen zij een omslag maken van economisch-winst denken naar ecologisch-verbindingsdenken.

De locatie van het Voesel bos te Glimmen

Van verwaarloosde kwekerij naar Voedselbos te Glimmen.

De locatie van Voedselbos te Glimmen op voormalig boomkwekerij

De locatie

Van verwaarloosde kwekerij naar Voedselbos te Glimmen.

Het ontwerp

Marlies Duran (landschapsontwerper) is na zorgvuldig onderzoek gekomen tot een bijzonder ontwerp, zoals hiernaast afgebeeld. Een notenzone, bosrandzone, houtwalverbindingszone, pluktuin en natuurzone maken hiervan deel uit.

Spiralen vormen de basis van het ontwerp. Ze zijn ook meteen de wandelpaden waarmee ook rolstoelgebruikers straks kunnen genieten van de natuur. In de kern bouwen wij een innovatieve, circulair ontwikkelde inspiratieruimte. Door een informatief entreegebied, een avontuurlijke uitzichtsheuvel, en een rustgevend vertoeven aan de Drentsche Aa op de vlonder met vogelkijkhut worden zelfs verstokte stadjes verleid tot natuurliefhebbers!

De beoogde locatie polycultuur voor Zorgboerderij De Mikkelhorst

Wat is een Voedselbos

Een voedselbos kijkt de principes van een natuurlijk bos af, zorgt voor balans, schaduw, grote biodiversiteit, wateropname en gezonde bodem. Een goed aangelegd voedselbos, zoals Voedselbos te Glimmen, dient een tweeledig doel, het produceren van voedsel en een rijke vitale natuur. Als het gerealiseerd is, vormt het een prachtig, natuurlijk landschap met een rijke biodiversiteit en een overvloedige oogst van vruchten, noten, zaden, bloemen, blad, stengels en wortels.

Een voedselbos kan op tal van manieren positieve effecten hebben op de gezondheid, het welzijn, de betrokkenheid en de natuurbeleving van mensen. In de eerste plaats kan eten uit de natuur bijdragen tot een meer gevarieerder en gezonder dieet, met noten en paddenstoelen in plaats van vlees en meerjarige groenten en wilde planten meer voedingsstoffen bevatten, die o.a beter zijn voor het hart.

Als mensen uit de buurt dan ook nog kunnen meewerken in de buitenlucht en zelf plukken dan voeg je ook de lichaamsbeweging toe aan het gezondere eet- en leefgewoonten. Zeker als mensen door rondleidingen en proeverijen, kookworkshops en samen eten dan ook nog eens leren wat en hoe ze deze ‘voedselbos-oogst’ in eigen keuken kunnen gebruiken.’ Bekend maakt bemind’

Over de Stichting

Het doel van de stichting is door middel van een voedselbos met een bedrijfsruimte een zodanige ecologische, economische en sociale waarde te creeren dat het Voedselbos te Glimmen bij zal dragen aan een toenemende biodiversiteit, een duurzame voedselproductie en een duurzame samenleving op lokaal en regionaal niveau.

Voedselproductie, natuur en inspiratie combineren
op een unieke plek aan de Drentsche Aa

Nieuws over dit initiatief

Educatief centrum

Educatief centrum

Nog dit jaar willen we van start met fase 1 van de bouw van een educatief centrum in Glimmen. De vergunning is op zak, en nu verder. We staan te popelen om te beginnen, maar eerst moet de financiering van € 72.000 rond zijn.

Lees meer
CO2-compensatie

CO2-compensatie

Voedselbos te Glimmen biedt nu de mogelijkheid om de CO2 uitstoot van je reis met vliegtuig, auto of trein te compenseren. Hiermee kunnen noorderlingen lokaal iets terug te doen voor het milieu door bomen te laten planten op projecten in de regio.

Lees meer
Voedselbos Glimmen

Voedselbos Glimmen

Het Voedselbos te Glimmen is nog in ontwikkeling. Recent hebben we het project afgesloten ‘Ontwikkeling natuurzone en biodiversiteit’ met financiële steun van de Provincie Groningen.

Lees meer

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Wordt lid

Wordt lid

Over ons

Stuur ons je vraag