Opening zonnedak Onnen

 

Stuur ons een bericht

Wordt lid

Op vrijdag 16 juni 2023 van 16:00 tot 17:00 uur zal de officiële opening van het zonnedak Onnen plaatsvinden.

U bent van harte uitgenodigd om dit mee te vieren. Locatie: De Onneresch, Dorpsweg 5, Onnen. Hans Westra (vrijwilliger, voorzitter opwekcoöperatie Duurzaam Onnen) zal uitleg geven en de openingshandeling zal verricht worden door de 12-jarige loco-kinderburgemeester Finn Smit.

Vanuit Duurzaam Haren is eind 2021 de zoektocht gestart naar geschikte daken om een collectief project voor zonne-energie op te realiseren. We kwamen in contact met Ecoop die juist een asbestdak-inventarisatie had uitgevoerd bij de eigenaren van de pensionstal Onneresch. Het dak is inmiddels gesaneerd en vervangen. Op het dak zijn 252 zonnepanelen aangebracht, die goed zijn voor circa 87.000 KWh aan stroom per jaar. Voor dit project is de opwek-coöperatie Duurzaam Onnen opgericht en de projectleiding is uitgevoerd door Ecoop. Er komt best veel kijken bij zo’n project. Voor de financiering hebben we een lokale campagne gestart om participanten te vinden. Ze konden meedoen vanaf 250 euro. In totaal zijn er 29 deelnemers die met z’n allen 86.500 euro bijeen hebben gebracht. Met dat vermogen en een lening van het Fonds Nieuwe Doen was de installatie te financieren.

Verder moest bij de notaris worden vastgelegd dat het dak gebruikt mag worden, de verzekering, de uitbreiding van de stroomvoorziening, offertes uitvragen voor de zonnepanelen, leverancier kiezen en aansturen, de bestrating moest hersteld et cetera. De vrijwilligers van Duurzaam Onnen werden hierbij professioneel ondersteund door een projectleider van Ecoop. Dat, en het feit dat we al meer ervaring hadden met zonneprojecten, zorgde ervoor dat het project binnen een jaar gerealiseerd is.

We zijn blij met de deelnemers, heel blij met de dak eigenaren Carlien Westerdiep en Peter Knol, de aannemer FDB Techniek, de participanten en alle andere mensen die hun steentje hebben bijgedragen. Gasten op de opening worden trakteerd op ijs van ijsboerderij de Onnerpolder. Zo houden we alles mooi lokaal.

Dit is ons eerste project op een groot dak in Onnen. We hopen dat meer mensen dit een goed idee vinden en dat er nog meer van deze projecten in Onnen gaan komen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Onze initiatieven en partners

ECoop

Wordt lid

Wordt lid

Over ons

Stuur ons je vraag