Plantactie aan de Klaverlaan

start vergroening van het Polycultuur Zonnepark

Stuur ons een bericht

Wordt lid

Met hoge regenlaarzen aan is op 31 januari door een groepje vrijwilligers onder begeleiding van medewerkers van de Mikkelhorst gewerkt aan de vergroening van het zonnepark, dat recent achter de zorgboerderij is verrezen.

Polycultuur Zonnepark De Mikkelhorst inplanten
Polycultuur Zonnepark De Mikkelhorst inplanten
Aan de voorzijde is een strook ingeplant met diverse inheemse soorten, zoals meidoorn, vuilboom, sleedoorn en zwarte vlier, die een bijdrage kunnen leveren aan de nectaropbrengst en de biodiversiteit. De struiken zullen over een paar jaar het zicht vanaf het wandelpad op de panelen een beetje kunnen afschermen.

De eerste proefstrook met fruitstruiken, zoals kruisbes, zwarte bes, veenbes en bosbes, is ingeplant.

Daarnaast is tussen panelen een eerste proefstrook met fruitstruiken ingeplant, zoals kruisbes, zwarte bes, veenbes en bosbes. Met de proefstrook wordt een jaar lang bekeken welke soorten op de slappe veengrond kunnen gedijen en welke minder goed aanslaan. Dat de bodem ter plaatse geen ideale landbouwgrond is, was tevoren wel bekend. Dat was ook de reden dat de plek geschikt was voor een invulling met zonnepanelen. De meerwaarde werd gevonden in een ‘polycultuur’; de combinatie van natuur en energie, door het bijplanten van fruitstruiken en -bomen, zoals hazelaars en later ook lokale appelrassen. Het land is echter veel natter dan verwacht, door de regenachtige nazomer. Wanneer bekend is welke aanplant het goed doet, zal een volgende plant-actie in het najaar worden gehouden.

Gerealiseerd door

Het Zonnepark wordt gerealiseerd door inbreng van Coöperatie Duurzaam Haren, Zorgboerderij de Mikkelhorst, Ingenieursbureau ROM3D, Provincie- en Gemeente Groningen, Zonnepanelen Delen, Engie-Noord, Mannen van Staal, Energie van Ons en de inwoners van Haren.

Contact

Contact voor nadere informatie:
Jelle Gernaat, 06 53 63 22 26

Polycultuur Zonnepark de Mikkelhorst

Is een initiatief van Duurzaam Haren, ROM3D en Stichting Ecologische Zorgboerder de Mikkelhorst.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Onze initiatieven en partners

ECoop

Wordt lid

Wordt lid

Over ons

Stuur ons je vraag