Plaatsing eerste panelen

op het Polycultuur Zonnepark de Mikkelhorst

 

Stuur ons een bericht

Wordt lid

De Coöperatie Duurzaam Regio Haren u.a. is trots en blij met de plaatsing van de eerste panelen op het zonnepark naast de Mikkelhorst. In de aanloop van dit park zijn de zorgboerderij de Mikkelhorst, ingenieursbureau ROM3D en vele Harener inwoners betrokken geweest bij de ideevorming van het park.

Eerste zonnepaneel is gelegd voor Polycultuur Zonnepark De Mikkelhorst
Eerste zonnepaneel is gelegd voor Polycultuur Zonnepark De Mikkelhorst
Eerste zonnepaneel is gelegd voor Polycultuur Zonnepark De Mikkelhorst

Het park van 2 hectare groot is ingepast in de historische groenstructuur van sloten en bomen. Polycultuur houdt in dat er vele functies in het park verwerkt zijn: uiteraard levert het energie op: voor de Mikkelhorst zelf en er wordt geleverd aan het energienetwerk (ongeveer een capaciteit voor 500 huishoudens). Daarnaast zullen er gewassen zoals bessen verbouwd worden en er zal kleinvee mogen rondlopen. Verder wordt het onderhoud uitgevoerd door medewerkers met een arbeidsbeperking van de Mikkelhorst.

Gerbout ten Klooster (algemeen manager Mikkelhorst) zegt over het park: “Het was voor ons een stuk terrein dat er wat loos bij lag: het is slechte landbouwgrond want erg drassig veen. Op deze wijze kunnen we er toch iets nuttigs mee doen”.

Een deel van de financiering is via crowdfunding ingebracht en ook daarmee is de lokale betrokkenheid versterkt. Zo snijdt het mes aan vele kanten en ligt het voordeel vooral lokaal.

Projectleiding

Coöperatie Duurzaam Haren verzorgde de projectleiding: er zijn vele vrijwillige uren (eigenlijk jaren!) in gestoken om zo ver te komen. Rom3D verzorgde het technisch ontwerp en Engie is na een selectieproces als bouwer uitgekozen. Projectleider Jelle Gernaat:

“We vinden de inpassing in de lokale omgeving cruciaal en ook goed gelukt en dat kost echt heel veel tijd”.

Kleinf feestje

Maar nu dus een klein feestje voor de plaatsing van de eerste panelen door wethouder Philip Broeksma en voorzitter Duurzaam Haren Michiel Verbeek. Deze zomer moet het park echt stroom gaan opleveren. Ondertussen gaan de planten groeien en komt alles tot leven.

Gerealiseerd door

Het Zonnepark wordt gerealiseerd door inbreng van Coöperatie Duurzaam Haren, Zorgboerderij de Mikkelhorst, Ingenieursbureau ROM3D, Provincie- en Gemeente Groningen, Zonnepanelen Delen, Engie-Noord, Mannen van Staal, Energie van Ons en de inwoners van Haren.

Contact

Contact voor nadere informatie:
Jelle Gernaat, 06 53 63 22 26

Polycultuur Zonnepark de Mikkelhorst

Is een initiatief van Duurzaam Haren, ROM3D en Stichting Ecologische Zorgboerder de Mikkelhorst.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Onze initiatieven en partners

ECoop

Wordt lid

Wordt lid

Over ons

Stuur ons je vraag