Jury kiest ‘Duurzaamste Huis van Nederland’

Winnaar ‘woning vóór 1945’ in Haren

 

Stuur ons een bericht

Wordt lid

In de categorie ‘woning vóór 1945’ is de winnaar familie Heinemann uit Haren (groter dan 150m²). “In ons huis hebben we niet één of een paar maatregelen genomen, maar we hebben letterlijk alles aangepakt”, vertelt Matthias Heinemann trots.

De winnaars van de verkiezing van het ‘Duurzaamste Huis van Nederland 2020’ zijn bekend. Deze koplopers in duurzaamheid laten stuk voor stuk zien wat er mogelijk is, of je nu een oude of nieuwe woning hebt. In zes woningcategorieën koos een deskundige jury elk een winnaar. Ook is er een landelijke publiekswinnaar. De verkiezing is een initiatief van de Nationale Duurzame Huizen Route om duurzame voorbeelden een podium te geven.

Bij het zien van de bijna honderd aanmeldingen voor de verkiezing, was de jury blij verrast. Een geweldig aantal sprekende en enthousiasmerende verhalen. De jury bestaat uit Ad Straub (TU Delft), Jos van Dalen (Ministerie van Binnenlandse Zaken), Linda van Dongen (de Volksbank), Harm Valk (Nieman Raadgevende Ingenieurs) en Gerrit Hiemstra (NOS en Weather Impact).

In feestelijke video’s geven de trotse jurywinnaars een rondleiding door hun huis. De juryleden lichten toe hoe zij tot hun oordeel zijn gekomen en overhandigen virtueel de prijs: een speciaal voor de gelegenheid ontworpen kunstwerk en een waardecheque van 750 euro.

Twee-onder-een-kapwoning – 1938, Onnerweg, Haren

De woning in Haren is een mooi voorbeeld van hoe een woning van voor 1945 klimaatneutraal te maken zonder al te ingrijpende verbouwingen. De consequente na-isolatie van de hele woning in combinatie met kierdichting zorgt voor warmere muren en minder tocht. Dit is veelal gerealiseerd aan de binnenzijde van de woning waardoor het karakter van de woning is behouden. Dit in combinatie met de opwekking heeft het mogelijk gemaakt om aardgasvrij te wonen.

Wat eveneens enorm aanspreekt is het inspireren van de hele buurt om ook stappen te zetten richting een duurzame woning. Door de buurt te overtuigen gezamenlijk de muren (na) te isoleren, bespaart dit niet alleen geld maar gaat het verbruik in de buurt omlaag. En het enthousiasmeren beperkt zich niet alleen tot het isoleren van de muren, ook hebben de bewoners de buren meegekregen in het gezamenlijk isoleren van het dak, hebben velen buren inmiddels zonnepanelen en buigt de buurman zich over offertes voor een warmtepomp.

Hiermee laten de bewoners zien dat het klimaatneutraal maken van een woning uit 1938 niet alleen haalbaar, maar ook schaalbaar is. Hiervoor wil de jury de bewoners een enorm compliment geven. Ga vooral door met het delen van dit mooie voorbeeld om anderen te inspireren en enthousiasmeren. Bedankt hiervoor.

De Nationale Duurzame Huizen Route is een platform voor iedereen die geïnteresseerd is in duurzaam wonen.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Onze initiatieven en partners

ECoop

Wordt lid

Wordt lid

Over ons

Stuur ons je vraag