Vergroening tegen hittestress

en beplanting van groene gevels geeft biodiversiteit

Stuur ons een bericht

Wordt lid

Vergroening van het stedelijk gebied is een effectieve maatregel tegen de hittestress, vooral op plaatsen waar veel verharding en gebouwen zijn. Het groen helpt ook nog eens om de afvoer van het regenwater te vertragen, zodat er minder snel wateroverlast optreedt bij hevige buien.

Duurzaam Haren proefopstelling groene gevel
Duurzaam Haren proefopstelling groene gevel

Klimaatverandering

We zien de laatste tijd steeds duidelijker, dat de klimaatverandering vooral daarin zichtbaar wordt. Vergroening van straten en pleinen is in de stad Groningen al duidelijk beleid in praktijk, zoals recent op de Grote Markt zichtbaar is geworden, maar in Haren was er nog niet veel van te merken.

Het bestuur van Duurzaam Haren is vorig jaar na een uitnodiging van de vorige kinderburgemeester op zoek gegaan naar mogelijkheden om kale gevels in het centrum van vergroening te voorzien.

Voorkeurslocatie

Een uitgebreide inventarisatie leverde een paar voorkeurslocaties op. In overleg met de ondernemersverenging (het is immers ook winkelgebied) de voorkeur viel op de gevel van winkelcentrum De Brinken aan de Rijksstraatweg op de eerste etage.

Proefopstelling

Uit een afstemming met de bewoners is besloten te beginnen met een proefopstelling op een binnenplein, waar de constructie, het onderhoud en de kwaliteit van het geheel een paar maanden getest kan worden. De leverancier is bereid een proefopstelling daarvoor gratis te leveren.
Als iedereen akkoord is, kan de uiteindelijke groene gevel dan in het vroege voorjaar van 2025 aangelegd worden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Onze initiatieven en partners

ECoop

Wordt lid

Wordt lid

Over ons

Stuur ons je vraag